Marmotten in Wallis


Saas-Fee
Waterval in Wallis.
Vlinders in Wallis.
Marmot in Wallis.
Marmot Wallis.
Marmot Wallis.
Wallis landschap.

Wallis

Afgelopen zomer ben ik twee weken op vakantie geweest in Wallis (Zwitersland). Foto’s maken was niet het hoofddoel van de vakantie, maar ik heb toch nog wel kans gezien om in de vroege ochtend en late avond een aantal foto’s te maken. Eén van de eerste dingen waar ik direct tegenaan liep was het licht. We zaten in een dal en voordat de eerste zonnestralen het dal hadden bereik stond de zon al hoog aan de hemel en mooie foto’s maken wordt dan erg lastig.

Het huis waar we verbleven stond in Saas-Almagell, gelegen in Wallis. Dit is één van de vier dorpen in het Saasdal. Ondanks dat het een dal is ligt het wel op 1600m hoogte, maar de bergen rondom het dal zijn vele malen hoger. Het is een prachtig gezicht om omringt te zijn door hoge en steile bergwanden. Het is een vrij toeristische plek, maar zeker de moeite waard als je zelf opzoek gaat naar de wat rustigere plekken. Het weer in tijdens de zomer in Wallis is vrij constant. Zonnig en relatief warm. Iets minder voor de foto’s maar prima weer voor een vakantie.


Flora en Fauna

Op de dag van aankomst meteen even de berghelling achter het huis verkent. Een paar honderd meter van huis was al een schitterende waterval, niet verkeerd. Het is een afwisselend landschap, grote rosblokken, oude naaldbomen en vochtig grasland wisselen elkaar af. Liefhebbers van vlinders kunnen hier hun hart ophalen, want de aantallen en soorten zijn echt overweldigend. Op de vochtige graslanden staan dan ook veel soorten bloemen en planten, dat verklaart de insecten rijkdom.

Over dat afwisselende landschap gesproken, volgens mij is de biodiversiteit (soortenrijkdom) in Wallis hoofdzakelijk te danken aan de kleinschalige landbouw. Grote kale akkers vindt je daar niet, men maait veel met de hand en het maaien gebeurt in etappes. Ik weet zeker dat als we in Nederland weer meer op een dergelijke manier met het landschap om zouden gaan dan zou dat een enorme positieve impact hebben op de biodiversiteit. Alle schaalvergroting heeft de natuur namelijk weinig goeds gedaan.

Alpenmarmotten

Wat verder de berghelling op zag ik regelmatig uit de kluiten gewassen konijnenholen. Al snel werd duidelijk dat deze van Marmotten waren. Dat had als gevolg dat ik elke dag weer uren tussen het gras lag in de hoop dat er een Marmot voor m’n lens zou verschijnen. Dat waren geweldige uren! Je leert de beesten steeds beter kennen en kan op een gegeven moment wist ik precies hoeveel Marmotten er zaten, wanneer ze te voorschijn kwamen en waar ze zaten.

Marmotten fotograferen valt niet mee, ze zijn slim en schuw. Als ze het niet vertrouwen blijven ze in hun hol of zoeken ze het hoger op. De jongen zijn wat makkelijker te benaderen, maar vooral de volwassen dieren zijn gewoon erg schuw. Maar er zijn uitzonderingen…

Bij Saas Fee is een plek waar regelmatig Marmotten vaak gevoerd worden door toeristen en daardoor handtam zijn. Marmotten fotograferen is dan opeens wel erg gemakkelijk. Ik had er nogal gemengde gevoelens bij, het was heel leuk, maar ik was erg blij toen ik ’s avonds weer tussen het hoge gras zat in de hoope en glimp op te kunnen vangen van een wilde Marmot. Het plezier wat ik heb in natuurfotografie zit ‘m vooral in de natuurbeleving en dat gaat het best in echte, pure natuur! En het werd nog mooier, want later op die avond zag ik opeens wat bewegen op een hoger gelegen rotspartij. Twee Steenbokken die elkaar flink te lijf gingen. Ik kon het duidelijk horen als de horen tegen elkaar klapte. Helaas te ver voor een goede foto, maar wat een ervaring!

Voor meer foto´s van Marmotten, vlinders etc. in Wallis kan je terecht in mijn speciale Wallis gallery.